Maalari maalasi perheitä

IMG_3648    IMG_3650

Tuomo Railo vieraili syksyn 2015 aikana kymmenessä hänelle itselleen tuntemattomassa perheessä, pystytti suojapeitteet ja telineen keskelle olohuoneen lattiaa ja alkoi maalata. Tuloksena syntyi kymmenen akvarellimuotokuvaa, jotka voi nähdä 20.11. alkaen Helsingin Yliopiston metroasemalla.

Päätoiminen koreografi ja sivutoiminen kuvataiteilija Tuomo Railo avaa työhuoneensa oven Espoon Olarissa ja hymyilee. Tervetulotoivotuksien saattelemana hän ohjaa vieraan peremmälle.

Työhuone on vaalea ja valoisa, katto on korkealla. Huoneen takaseinään nojailee 10 värikästä akvarelliteosta, jotka kaikki esittävät perheitä. Monimuotoisia perheitä.

– Osallistuin aikoinaan Espoon tasa-arvotoimikunnan järjestämään paneelikeskusteluun. Sieltä sain lahjaksi valokuvakirjan, jossa oli kuvia perheistä eri puolilta maailmaa. Kirja sinänsä oli ihan kiva, mutta kaikissa kuvissa oli samanlainen perhe: isä, äiti ja lapset. Muistan kun ajattelin, että eikö tähän sitten mitään muuta mahtunut, ja että pitäisiköhän tähän jotenkin vastata.

Idea jäi muhimaan. Mutta nyt, muutamaa vuotta myöhemmin, lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2015 ajatus konkretisoituu Monimuotoiset perheet kuvina -taidenäyttelyssä Helsingin Yliopiston (entinen Kaisaniemi) metroaseman opintoputkessa.

Syksyn aikana Railo on vieraillut kymmenen eri perheen luona, levittänyt olohuoneeseen suojamuovit, pystyttänyt telineen ja maalannut.

IMG_3653   IMG_3651

Mikä on perhe?

Perheiden moninaisuus on Railolle tuttu ja luonteva asia.

– Ihmisen identiteetti on hyvin moniulotteinen kokonaisuus, ja perhe on kuin avaruus. Se voi sisältää asioita niin moneen suuntaan.

– Olen joskus tehnyt tanssiteoksen nimeltä Suurperhe, siinä esiintyi mm. susi, karhu ja lammas. Siinä oli hyvin laaja perhekäsitys, Railo naurahtaa.

Railon oma lapsuuden perhe oli ihan tavallinen ydinperhe, mutta hänen lähipiiriinsä kuuluu kaikenlaisia perheitä.

– Itse elän tällä hetkellä puolisoni Simo Heiskasen kanssa, ja periaatteessa meilläkin voisi olla adoptioperhe tai sateenkaariperhe. Toistaiseksi olemme kuitenkin ihan kahdestaan.

tiedote9-11 (2)   IMG_3658

Pari tuntia perheen olohuoneessa

Yksi taulu on syntynyt yhden vierailun aikana. Perhe asettuu sohvalle tai nojatuoliin ja sitten vaan maalataan.

– En tuntenut perheitä ennestään, mutta tapaamiset ovat olleet ihan luontevia. Siinä kun levittelin tavaroita ja asetuttiin paikoilleen, se meni ihan mukavasti, ei tarvinnut sen kummemmin jäykistellä. Eikä haitannut, vaikka lapset eivät kahta tuntia jaksaneet olla paikoillaan, tietenkään. He vaihtoivat paikkaa, möyrivät ja mitä nyt lapset tekevät. Sain kuitenkin hyvän kokonaiskuvan, jonka tallensin maalaukseen.

Malleina esiintyneet perheet on löydetty Monimuotoiset perheet -verkoston kautta. Kustakin verkoston kymmenestä järjestöstä on löytynyt maalattavaksi yksi perhe.

Monissa perheissä myös yhdistyy useita eri perhemuotoja.

– Kahdessa perheessä on kaksoset. Luonnollisesti monikkoperheessä, mutta myös leskiperheessä sattui olemaan kaksoset, Railo kertoo.

– Kahden kulttuurin perheitä on ainakin kolme, mm. lapsikuolemaperheessä ja sijaisperheessä on jäseniä kahdesta kulttuurista.

Railo kuvailee teoksia melko perinteisiksi akvarelleiksi. Inhimillisiksi ja harmittomiksi.

IMG_3656   IMG_3649

Opintoputki

Monimuotoiset perheet kuvina -näyttely toteutetaan yhteistyössä Kaikkien perheiden Suomi –hankkeen ja HKL:n Taidelinjan kanssa. Näyttelyn paikaksi valikoitui lopulta Helsingin Yliopiston metroasema.

– Opintoputki on korkea tila ja siellä on yleensä musiikkia sekä hyvä akustiikka. Siinä on oma identiteettinsä ja tunnelmassa. Ja vaikka opintoputki on läpikulkupaikka, jossa kulkee paljon ihmisiä, toivon että maalaukset välttyisivät ilkivallalta.

Railo toivoo myös, että teoksien kautta ihmisille välittyisi mutkattomasti se, että perheitä on monenlaisia. On aina ollut.

– Haluaisin, että niistä välittyisi sellainen tietty luontevuus ja inhimillisyys.

 

Teksti ja kuvat: Tuuli Daavittila

 

Monimuotoiset perheet kuvina -näyttely on osa Kaikkien perheiden Suomi -hanketta, joka kuuluu Emma & Elias -ohjelmaan. Näyttely kuuluu myös HKL:n 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn Taidelinja-festivaalin ohjelmaan. Helsingin jälkeen Monimuotoiset perheet kuvina -näyttely kiertää myös muualla Suomessa.

Lauantaina 21.11.2015 Tuomo Railo maalaa halukkaiden metromatkustajien muotokuvia Taidelinjan muotokuvavaunussa klo 11–15.  Muotokuva syntyy matkalla Ruoholahdesta Vuosaareen tai Vuosaaresta Ruoholahteen. Taidelinjan muotokuvavaunun tarkka aikataulu löytyy taidelinja.fi -sivustolta saman päivän aamuna. Ei ennakkovarauksia.

Taiteilija Tuomo Railo tunnetaan parhaiten työstään koreografina ja Tanssiteatteri Glims & Glomsin toisena taiteellisena johtajana. Kuvataiteilijana Railo on pitänyt muutamia yksityisnäyttelyitä, hän on opiskellut Avoimessa taidekoulussa ja hän on taiteilijaryhmä C.Cornixin jäsen.

www.monimuotoisetperheet.fi